saxofoonspelen | saxofoonles | kopen/huren | waarde | les van Ad | aanmelden | e-mail

saxofoonles  

 
 
 
 


privé-les of muziekschool - wat is een goede leraar - home
pink panther speelt saxofoon<bgsound src="sounds/adspinkpanther.wav" loop="1"> 
De Pink Panther
© 2001 Ad van Straeten

Privé-les of muziekschool

Allereerst wordt de kwaliteit van de les natuurlijk bepaald door de kwaliteit van de leraar. Goede, gemotiveerde leraren tref je net zo goed aan op muziekscholen als in de particuliere sector, en beroerde docenten kun je ook overal vinden. Hoe een docent les geeft hangt mede af van de omstandigheden waaronder hij werkt.

Sommige muziekscholen laten hun docenten "productie draaien": een leraar moet in korte tijd zoveel mogelijk leerlingen lesgeven om zo een grote omzet te bereiken. Maar een privé-leraar kan zich zelf ook dit soort condities opleggen. Het is van belang hoeveel ruimte de docent krijgt of zich zelf geeft om iets van zijn lessen te maken. Hoeveel van de beschikbare uren besteedt hij aan de voorbereiding van zijn lessen, aan het verzamelen van aantrekkelijk lesmateriaal, aan het scheppen van een prettige speel - en leersituatie?

Staat er in de speelruimte alleen een pianootje en een tweedehands cassettedeck, of is er een breed scala aan meespeelmogelijkheden via muziekprogramma's op PC en dergelijke?

Wordt er gebruik gemaakt van slechts een lesmethode, of is er keuze mogelijk tussen allerlei methodes, afhankelijk van niveau, aanleg en interesse? Dat wil zeggen: krijgt iedereen op dezelfde manier les, of verschilt de les per leerling?

Wat dit betreft raad ik je aan een kijkje te nemen voordat je ergens les neemt, via een al dan niet betaalde proefles. Je leert dan de leraar en diens omgeving kennen.

Er zijn natuurlijk wel een paar algemene verschillen tussen les op een muziekschool en privé-les.Op de muziekschool leg je je wat langer vast, en meestal zit je ook vast aan je lestijd. Het is zelfs niet altijd mogelijk om een lestijd af te spreken waarop je kunt, en dan kom je van zelf bij een privé-leraar uit. Afhankelijk van hoe druk een privé-leraar het heeft, kan hij meer of minder schuiven, maar de flexibiliteit zal groter zijn dan bij een grote instelling. Je moet deze buigzaamheid niet verwarren met vrijblijvendheid: ook een privé-leraar zal er op staan dat je een verzuimde les - nadat deze eenmaal is afgesproken - betaalt.

Wat betreft de prijs van de lessen zou je verwachten dat de muziekschool goedkoper is omdat deze immers gesubsidieerd wordt. Als je de lesduur, de mogelijkheid om lessen te verzetten - in plaats van gedwongen te verzuimen - en het aantal lessen per jaar in de berekening betrekt, blijkt dat veel privé-leraren op dit punt absoluut kunnen concurreren. .

Ik zou zeggen: leg je oor te luisteren bij anderen, over hun ervaringen met een leraar of instelling, en ga eens kijken

terug

Wie is een goede leraar?

Een leraar moet zich in jou kunnen inleven, moet weten wat jou bezielt. Hij moet interesse in je hebben, en het ook tonen. Hij moet je bemoedigen, oppeppen, boeien en vooral het plezier dat saxofoonspelen kan geven uitstralen. Hij moet dingen kunnen voordoen, zodat jij door nadoen kunt leren. Maar hij moet het niet zo moeilijk maken dat jij de moed bij voorbaat verliest. En hij moet vooral alles willen uitleggen, al is het voor jouw gevoel misschien al voor de tweede of de honderdste keer.

Daarnaast is natuurlijk van belang hoe je oefent, dus de kwaliteit van het oefenen. Hoe lang moet je bijvoorbeeld iets oefenen voordat je verder kunt met iets nieuws? Begeleiding ten aanzien van het oefenen is over het algemeen een van de belangrijkste taken van de leraar.

Leraren in Nederland...

Voor een lijstje met leraren kun je terecht op de website van Robert Bakker, Saxofoonleraar in Haarlem
 

terug


saxofoonspelen | saxofoonles | kopen/huren | waarde | les van Ad | aanmelden | e-mail

© Ad van Straeten 2000
&
AquaDesign

home